Magazine online pe Shopify?

Shopify sau Woocommerce? Avantaje si dezavantaje ale platformei Shopify

Multi dintre noi privesc Shopify ca pe o platforma noua. Cu toate acestea,  Shopify este de fapt o platforma de e-commerce cu peste 10 ani vechime. Fiind o companie canadiana, aceasta plaforma este foarte populara in America de Nord (SUA si Canada). Relativ recent insa, a inceput sa capete popularitate si in Europa.

Ce e deosebeste Shopify de Woocommerce?

Spre deosebire de WordPress+Woocommerce, Magento, Prestashop sau alte platforme de e-commerce open-source, Shopify NU este o platforma self-hosted. Este un SaaS. Adica Software as a Service. Shopify este o platforma unde, pe baza unui abonament lunar, oricine isi poate crea un magazin online, rapid si relativ simplu. Acest abonament include acces la platforma, gazduirea, securizarea si actualizari software. E tipul de serviciu „fara griji”. Se plateste acest abonament lunar si, spre deosebire de wordpress sau prestahop, nu mai apare grija gazduirii, serverelor, actualizarilor de module, etc…

Cat de greu e sa creezi un magazin online pe Shopify?

La nivel teoretic, pe Shopify trebuie sa creezi un cont, sa alegi un plan de pret, o tema si sa urci produsele. Platforma e conceputa pentru a fi foarte „user friendly”. In principiu oricine, cu cunostinte tehnice minime, poate lansa si administra un magazin online.

Bineinteles, un magazin cu design modern va necesita interventia unui developer. Cele cateva tema gratuite oferite de Shopify, desi sunt usor de instalat, nu ofera prea multe optiuni de configurare. Iar o tema premium, cumparata din marketplace, va solicita cunostinte tehnice avansate pentru o configurare corecta.

Exista la fel de multe functionalitati pe Shopify ca pe Wocommerce, Prestashop sau Magento?

Cel mai ieftin pachet de la Shopify (la momentul scrierii acestui articol) costa $29/luna. Cu functionalitatile de baza care sunt incluse in acest pachet si cu o tema gratuita se poate realiza un magazin online complet functional. Deci cel putin la nivel teoretic, nu aveti nevoie de nimic in plus. Design-ul „standard” va fi insa unul functional, dar simplist.

Ca la orice magazin online, mai devreme sau mai tarziu va aparea necesitatea de functionalitati noi. Fie ca vorbim de integrarea cu un furnizor, de integrarea unei metode de plata online, etc… vom aveam nevoie de aplicatii sau module „third party”.

Fiind o platforma cu o popularitate destul de mare, comunitatea este pe masura. Numarul utilizatorilor creste de la o zi la alta, asa ca din ce in ce mai multe companii de software dezvolta teme si aplicatii pentru Shopify. Cei mai populari furnizori de servicii de curierat si procesatori de plati online din Romania ofera deja aplicatii de integrare.

Ca sa raspundem la intrebarea de mai sus, in principiu da, puteti crea un magazin online pe shopify cu toate functionalitatile existente pe celelalte platforme.

Trebuie de precizat ca unele aplicatii sunt gratuite, altele costa o suma fixa, platita o singura data iar altele trebuie achizitionate cu plata lunara.

Shopify este o platforma solida, matura, de incredere, pe care puteti crea un magazin online complet functional, cu un design modern si responsive. Software as a Service poate prezenta avantaje pe termen lung, deoarece nu trebuie sa va bateti capul cu gazduirea sau cu update-urile de securitate. Aveti certitudinea ca totul va functiona si ca veti avea mereu ultimele actualizari de securitate.

magazine online shopify