Scris la: 29 mai 2025

Unde gazduim site-ul web? Conteaza locatia fizica a serverului?

Discutia cu privire la locatia fizica a serverului de gazduire este mereu de actualitate si din cand in cand apar articole contradictorii pe aceasta tema. Bineinteles, cand discutam despre locatiei fizica/geografica a serverului de gazduire, excludem din start posibilitatea de a-l gazdui in spatii rezidentiale sau improvizate (acasa, la birou, etc..). Este de la sine inteles ca un server de gazduire trebuie colocat intr-un datacenter profesionist, proiectat special in acest sens. Odata lamurit acest aspect, revenim la intrebarea initiala: conteaza in ce tara/regiune se afla serverul de gazduire?

Latenta conexiunii

Raspunsul scurt la aceasta intrebare este: depinde. In pura teorie, cu cat serverul de gazduire se afla intr-o locatie mai apropiata de publicul tinta al site-ului, cu atat e mai bine. Iar principalul motiv este latenta. Mai exact, cat dureaza pentru ca datele procesate de server (ex: randarea unei pagini web cu texte, imagini, etc..) sa ajunga inapoi la utilizator. Cu cat serverul e mai aproape de utilizator, cu atat acest timp va fi mai scurt iar experienta de utilizare va fi mai placuta.

Cu toate acestea, avand in vedere avansurile tehnologice din ultimii ani, diferentele de latenta in Europa sunt aproape nesemnificative. Spre exemplu, daca un utilizator din Romania incearca sa acceseze un site gazduit tot in Romania, latenta va fi in general sub 10milisecunde. Daca serverul e gazduit, spre exemplu, in Germania, latenta va fi de 30....50milisecunde. Desi poate conta in anumite scenarii, in general este insesizabil pentru utilizarea obisnuita a unui site.

Mai mult decat atat, exista si optiunea utilizarii unui sistem CDN, (Content Delivery Network) precum CloudFlare, care "cloneaza' site-ul pe mai multe servere din lume, si "serveste" utilizatorului copia cea mai apropiata din el. Astfel, locatia fizica devine irelevanta din punct de vedere al latentei.

In concluzie, diferenta de latenta in Europa este relativ mica, Asadar alte aspecte, precum pretul, configuratia serverului, suportul si alte servicii suplimentare joaca in general un rol mai important in alegerea locatiei geografice a serverului. Trebuie totusi avut in vedere ca un site care are ca scop deservirea clientilor din Europa va avea o conexiunea semnificativ mai lenta daca va fi gazduit in Statele Unite, Australia, etc...

Infrastructura Datacenterului

Inafara de latenta, la fel de importanta sau poate chiar mai importanta este conexiunea serverului cu marii provideri de Internet. In Europa exista cateva hub-uri, cele mai cunoscute fiind in Frankfurt, Amsterdam, Paris, Londra.. care asigura o conectivitate excelenta cu toti marii furnizori din Europa. General vorbind, degeaba serverul e gazduit in apropierea utilizatorilor, daca viteza conexiunii la internet a datacenterului este mica sau conexiunea cu furnizorii este ineficienta.

Costuri

Costul gazduirii poate fi un subiect care sa cantareasca in luarea deciziilor. In general, companiile care ofera servicii de gazduire in marile centre mentionate mai sus pot oferi preturi mai bune decat companiile locale din diverse tari, datorita unei infrastructuri mai eficiente si a unui volum mai mare de clienti deserviti. Din acest motiv, uneori este preferabila o latenta mai mare cu cateva milisecunde, pentru o diferenta semnificativa de pret.

Alte considerente

Inafara de aspectele legate de performanta conexiunii si a serverului sine, pentru anumite scenarii trebuie luate in calcul si alte aspecte. Spre exemplu normele GDPR. E posibil ca anumite website-uri care lucreaza cu datele clientilor sa fie limitate cu privire la tarile in care pot fi stocate sau procesate aceste date.

Locatia serverului si impactul SEO

Un alt argument important in alegerea locatiei serverului de gazduire este impactul SEO. Desi Google nu ia in calcul neaparat locatia fizica  a serverului, algoritmii motorului de cautare monitorizeaza performanta si timpii de incarcare ai site-urilor pentru utilizatori, iar site-urile cu un timp de incarcare mai  bun vor fi favorizate in rezultatele cautarii. Cu toate acestea, de cele mai multe ori performanta serverului in sine afecteaza viteza de incarcare mai mult decat latenta conexiunii.

Conteaza locatia geografica in care se afla serverul de gazduire?

Desi locatia fizica a serverului pe care este gazduit un website afecteaza timpul de raspuns al acestuia, in general diferentele de latenta in Europa sunt insesizabile pentru utilizarea obisnuita. Atata timp cat serverul este colocat intr-un datacenter performant din Europa, alte aspecte ar trebuis sa primeze in alegerea locatiei: Raportul performanta-pret, suportul tehnic, conexiunea datacenterului la internet, legislatia GDPR, etc...

Suna acum
Scrie-ne!
Copyright © 2025 Standard Web SRL. Toate drepturile rezervate.
apartmentenvelopefile-emptyphone-handsetsmartphonecrossmenuchevron-down